
Waarom heeft uw campervan een hulpbatterij nodig?
U moet goed het verschil kennen tussen de rol van de hoofdbatterij en die van de hulpbatterij. De eerste is bedoeld om het voertuig te laten werken. Ze wordt gebruikt om het interieur en het dashboard te verlichten en om de waarschuwingslampjes te doen branden. Haar hoofdtaak bestaat echter uit het starten van de motor. Deze batterij moet dus in staat zijn om in zeer korte tijd veel energie te leveren.
De hulpbatterij of celbatterij vervult een andere functie. Deze is verantwoordelijk voor het comfort in de leefruimte. Ze wordt gebruikt voor de verlichting, de keuken en om de waterpomp of koelkast te laten werken. Ze voedt ook de warmwatertank of de verwarming. Ze kan ook gebruikt worden om mobiele apparaten op te laden of een televisietoestel van stroom te voorzien. Ze moet dus een vrij kleine hoeveelheid energie kunnen leveren, maar wel zo lang mogelijk. Daarom staan deze hulpbatterijen ook wel bekend als langzaam ontladende batterijen.
We zien dat iedere batterij een specifieke rol heeft. De hoofdbatterij is niet bedoeld om de apparaten in de leefruimte te laten werken. En omgekeerd is de hulpbatterij niet bedoeld om het voertuig te starten. Het kiezen van de juiste hulpbatterij is daarom cruciaal als u wilt genieten van alle voordelen van een vanlife.
Met welke criteria moet u rekening houden alvorens over te gaan tot de aankoop van een hulpbatterij?
Stel eerst uw behoeften vast alvorens een keuze te maken. Het heeft geen zin om een aanzienlijk bedrag te investeren als u uw campervan maar heel zelden gebruikt. Omgekeerd zult u spijt krijgen van een uitrusting die niet erg doeltreffend is voor een rondreis door Europa.
U moet daarom rekening houden met een aantal parameters:
• Het aantal reizigers. Alleen reizen of reizen met 4 personen heeft natuurlijk niet dezelfde impact op uw elektriciteitsverbruik. Vergeet niet dat uw gezin op een dag kan groeien. Het is beter om een iets hogere capaciteit te voorzien om onaangename verrassingen te vermijden.
• De uitrustingen en apparaten die de batterij aan boord van het voertuig zullen belasten. Online vindt u simulators waarmee u uw gemiddelde dagelijkse elektriciteitsverbruik kunt ramen.
• De mate van autonomie. Als u elke avond stopt op een camping of een geschikte camperplaats, kan u de batterij gemakkelijk opladen. Wanneer u tijdens uw roadtrip volledig autonoom wilt zijn, kunt u maar beter rekenen op een zeer krachtige batterij.
• De gebruiksfrequentie van de campervan. Bij occasioneel gebruik, een paar weekends per jaar, zal een zuinige batterij ruimschoots voldoen. Als u van plan bent om permanent in uw campervan te gaan wonen, kunt u beter kiezen voor een zeer krachtig model.
Hoe kan u de werking van de batterij optimaliseren?
De hulpbatterij zal geleidelijk ontladen op het ritme van uw gebruik. Om de levensduur te verlengen, mag de batterij niet volledig ontladen. Regelmatig opladen is daarom essentieel. Afhankelijk van het model is de aanbevolen maximale ontlading 30, 50 of 100%. Dit betekent dat slechts een deel van de capaciteit van uw batterij daadwerkelijk bruikbaar is.
Er moet ook rekening gehouden worden met het effect van zelfontlading, d.w.z. het ‘natuurlijke’ verlies van lading. In het ideale geval is dit niet meer dan 2% per maand. Er zijn drie manieren om uw batterij op te laden:
Opladen tijdens het rijden
De motor van uw voertuig produceert energie die niet alleen de hoofdbatterij maar ook de hulpbatterij oplaadt. Hoewel deze manier van opladen erg zuinig is, moet u wel lang met uw campervan blijven rijden. Als uw reis uit vrij korte etappes bestaat, zal dit onvoldoende zijn voor uw hulpbatterij. Met onze campervans gebouwd op het chassis van de Renault Trafic gebeurt het opladen heel eenvoudig.
Opladen via een stekker in het stopcontact
Wanneer u halte houdt op een camperplaats of camping, heeft u meestal toegang tot een stopcontact. Dit is een goede gelegenheid om uw hulpbatterij op te laden. Deze optie is bijzonder effectief. We raden dan ook aan om de batterij minstens één keer per maand op te laden via het stopcontact.
Opladen via een externe energiebron
De installatie van een zonnepaneel op uw campervan is bijna essentieel als u wilt genieten van een goede autonomie. Hiermee kan u uw batterij opladen. U kan ook een EcoFlow Power Station aan boord nemen.
Bij Antilope VAN zijn onze campervans standaard uitgerust met een zonnepaneel van 190 W.
Welke technologie kiezen voor uw hulpbatterij?
Eens u de capaciteit hebt bepaald, moet u het type batterij kiezen dat het beste is afgestemd op uw gebruik.
Traditionele loodbatterijen
Dit zijn de batterijen waarmee auto’s doorgaans worden uitgerust. Hun grootste voordeel is hun prijs. Dit zijn goedkope batterijen, maar ze hebben veel nadelen. Het toegestane ontladingspercentage is erg laag (ongeveer 50%) en het opladen gaat bijzonder langzaam. Ze zijn vrij zwaar en log, wat nooit goed is wanneer de ruimte beperkt is. Tot slot hebben ze een vrij beperkte levensduur. Dit type batterij moet daarom vermeden worden.
AGM-batterijen (lood/zuur of lood/koolstof)
Dit is een krachtigere loodbatterij. De aankoopprijs blijft vrij laag. Deze batterij heeft enkele aanzienlijke voordelen zoals een lage zelfontlading en een goede bestendigheid tegen schokken en trillingen. Ze is compact en kan snel opgeladen worden. Het toegestane ontladingspercentage varieert echter tussen 50 en 80%. Het is een uitstekende keuze bij occasioneel gebruik van uw campervan en een matig stroomverbruik.
Gelbatterijen (lood/zuur of lood/koolstof)
Deze technologie biedt betere prestaties dan de voorgaande modellen. Ze verdraagt een groot aantal ontlaad-/oplaadcycli en is heel goed bestand tegen zeer lage temperaturen. Hoewel het wordt afgeraden, is deze batterij bestand tegen verregaande ontlading zonder schade. Gelbatterijen zijn duurder in aankoop dan AGM-batterijen en laden trager op. Ze kunnen daarentegen wel 10 jaar meegaan. Ze zijn een goede optie bij regelmatig gebruik van uw campervan.
Lithiumbatterijen
De hulpbatterij in uw campervan speelt een essentiële rol, namelijk u voorzien van al het comfort dat u nodig hebt. De capaciteit ervan moet worden beoordeeld op basis van het geraamde dagelijkse verbruik (aantal reizigers, geheel van gebruikte apparaten en uitrustingen). Qua technologie is een AGM-batterij voldoende bij occasioneel gebruik. Regelmatige vanlifers kiezen beter voor een gelbatterij die meer garanties biedt. Bij intensief gebruik ten slotte is een lithiumbatterij de beste keuze.