Het zomeronderhoud van uw campervan

zomeronderhoud campervan Het mooie weer komt eraan en daarmee ook de vakantie! Het is dus het ideale moment voor alle eigenaars van een campervan om hun voertuig voor te bereiden en te controleren. Het onderhoud van een campervan omvat een aantal handelingen die u niet mag verwaarlozen als u de levensduur wilt verlengen. Antilope Van biedt u deze gids aan die u helpt om de essentiële zaken voor het onderhoud van een campervan op te lijsten.

Het mechanisch onderhoud

De eerste en belangrijkste stap is ervoor zorgen dat uw voertuig in een goede mechanische staat verkeert. Aan de hand van het onderhoudsboekje kan u het schema van de revisies, olieverversingen en te controleren onderdelen bijhouden. Daarnaast kan u gemakkelijk regelmatig klein onderhoud uitvoeren, wat net zo essentieel is.

Deze kleine onderhoudsbeurt omvat een aantal controles en zaken die binnen ieders kunnen liggen zoals het controleren van het oliepeil en het peil van de ruitensproeiervloeistof, het controleren van de bandenspanning voor elke reis, het verwijderen van alle takjes en blaadjes die onder de motorkap terechtgekomen zijn … U kunt ook gemakkelijk nagaan of uw batterij goed opgeladen is. Zo niet kunt u deze opladen met behulp van zeer goedkope testers/laders die u in het stopcontact kan steken. Als u ervoor gekozen heeft om uw batterij tijdens de winter los te koppelen om te voorkomen dat deze ontlaadt, kunt u deze opnieuw aansluiten.

Voor iets technischer onderhoud is het mogelijk, als u zich daartoe in staat voelt, om bepaalde handelingen zelf uit te voeren. Denk hierbij aan het verversen van de olie, het controleren van de verschillende filters (lucht, olie en brandstof) en het controleren van het rem- en koelvloeistofpeil. Als u niet helemaal zeker bent van uw mechanische vaardigheden, kan u deze taken overlaten aan een specialist.

Om veiligheidsredenen raden wij u tot slot aan om het onderhoud en de controle van bepaalde onderdelen zoals de remmen, schokdempers, distributieriem en airconditioning

toe te vertrouwen aan een professionele garagist.

De voertuigen die wij aanbieden, de Flex 3 en de Flex 5, zijn eenvoudig te onderhouden dankzij onze keuze voor de Renault Trafic L1H1 als basisvoertuig voor onze campervans.

Het onderhoud van de carrosserie

De tweede stap in het goed onderhouden van uw campervan is het verzorgen van de carrosserie. Dit begint met regelmatige controles op twee belangrijke elementen: de aanwezigheid van roest en van sterretjes in de ruiten.

Wanneer het gaat om roest op het voertuig, zijn er, als de laag zeer oppervlakkig is en het aangetaste gebied vrij beperkt, antiroestproducten die u kunt aanbrengen nadat u de zone grondig hebt schoongemaakt. Als de corrosie te uitgebreid is (tot het punt dat de carrosserie wordt doorboord), moet u de auto naar een carrosseriebouwer brengen die de nodige werkzaamheden kan uitvoeren.

Wanneer het om de ruiten van uw voertuig gaat, mag u de aanwezigheid van een sterretje niet licht opvatten, vooral niet als deze zich in de voorruit bevindt. U loopt dan het risico dat uw voorruit barst bij de eerste verkeersdrempel of kuil die u tegenkomt … In de meeste gevallen is het mogelijk om een reparatie uit te voeren zonder de voorruit te vervangen.

We raden aan deze twee elementen zorgvuldig te controleren alvorens met uw campervan naar de technische keuring te gaan.

Bij het onderhoud van uw campervan hoort ook het reinigen van de carrosserie vóór de zomer. Een eenvoudig mengsel van water en zwarte zeep is voldoende, maar vergeet ook niet uw sponzen, doekjes en mankracht! Sla het dak en het zonnepaneel dat er eventueel op zit niet over. Vermijd echter het gebruik van een hogedrukspuit, want deze kan zorgen voor waterinfiltratie.

Het onderhoud van de uitrustingen en de binnenkant van de campervan

Bepaalde uitrustingen en toebehoren moeten regelmatig onderhouden worden.

Uw watersystemen moeten gereinigd en afgetapt worden op het moment dat u het voertuig klaarmaakt voor de overwintering. Houd er rekening mee dat afvalwater alleen geledigd mag worden op een plek die geschikt is voor inzameling. Voer voordat u weer de weg op gaat een nieuwe schoonmaakbeurt uit, met name om eventuele onaangename geurtjes uit de afvalwatertank te verwijderen. Een mengsel van water en witte azijn is voldoende, maar u kunt ook speciale producten gebruiken. Vergeet niet om goed na te spoelen, vooral de schoonwatertank. Om stilstaand water te voorkomen, raden we aan om de schoonwatertank regelmatig te legen en te vervangen.

De verwarmings- en gassystemen moeten eveneens gecontroleerd worden voordat u weer de weg opgaat. We denken dan in het bijzonder aan de gasslangen om eventuele lekken op te sporen. Door het verwarmingssysteem regelmatig te reinigen, voorkomt u dat het verstopt raakt en blijft het zijn volledige doeltreffendheid behouden.

Na een paar maanden in de garage kan een campervan die nooit werd verlucht een licht muffe geur hebben. De eenvoudigste manier om dit risico te beperken is om de binnenkant van de campervan regelmatig te verluchten. U kunt ook een luchtontvochtiger of vochtabsorberend middel gebruiken om schimmelvorming tegen te gaan.

De laatste zeer belangrijke controle: de geldigheidsdatum van uw brandblusser en de goede werking van de rookmelder als die er is. Dit zijn essentiële veiligheidsvoorzieningen die zeer regelmatig gecontroleerd moeten worden.

Bij Antilope Van zijn onze voertuigen ontworpen om het onderhoud zo eenvoudig mogelijk te maken. Onze Flex 3 is volledig modulair en alle uitrustingen kunnen in vijftien minuutjes gedemonteerd worden. Het is dus heel eenvoudig om elk onderdeel te reinigen en te onderhouden, maar ook om de binnenkant van het voertuig een goede schoonmaakbeurt te geven.

Wat onze gehomologeerde Flex 5 betreft, zijn alle uitrustingen gemakkelijk bereikbaar. Er zijn geen verborgen, beknelde of ontoegankelijke elementen. U kunt het voertuig gemakkelijk onderhouden en poetsen zonder zich in allerlei bochten te wringen!

Voilà, uw campervan is schoon en alle noodzakelijke controles zijn uitgevoerd. Precies op tijd voor de zomer! Nu hoeft u alleen nog maar de bestemming voor uw volgende weekenduitstap of vakantie te kiezen.