
Wat is lokaal eten concreet?
Sinds de jaren tachtig zijn we er door de mondialisering aan gewend geraakt dat we voortdurend toegang hebben tot alle soorten voedsel. Vlees, vis, fruit, groenten, granen of peulvruchten … De wereldwijde voedselmarkt is blijven groeien ten voordele van de grote verdelers. En, het moet gezegd, dat dit gebeurde met de volledige instemming van de consument. Meer producten, meer variatie, vaak goedkoper en het hele jaar door verkrijgbaar: iedereen heeft ervan geprofiteerd zonder al te veel vragen te stellen. Nochtans gebruikte Tim Lang, een Londense academicus gespecialiseerd in voedselkwesties, in de jaren 80 al het concept ‘food miles’, wat verwijst naar het aantal kilometers dat het voedsel heeft afgelegd voordat het op ons bord terechtkomt. In 2005 werd in de VS het woord ‘locavoor’ (iemand die producten uit de eigen streek eet) bedacht door drie vrouwelijke koks en bloggers. In Frankrijk wordt het woord nog weinig gebruikt, maar de uitdrukking ‘manger local’ (eet lokaal) is wel ingeburgerd, net als de term ‘consommacteur’.
Wat het woord of de uitdrukking ook is, het idee is steeds hetzelfde: terug naar de basis en het gezond verstand. Waarom vlees uit Argentinië invoeren als er zoveel boeren zijn in Frankrijk? En is het wel verstandig om tomaten in de winter te willen eten als deze in kassen groeien of duizenden kilometers per vrachtwagen afleggen?
Lokaal eten betekent gewoon om zo veel mogelijk voorrang te geven aan korte circuits. Kiezen voor lokale producenten in plaats van die aan de andere kant van het continent, is de nieuwe kunst van goed leven. Wat de limiet betreft, kan iedereen die leggen waar hij zelf wil, maar doorgaans wordt deze gelegd op 50 of 100 km.
Hoe lokaal eten in het dagelijks leven?
Het veranderen van uw consumptiegewoonten vergt zeker een inspanning, maar is helemaal niet zo moeilijk.
• Verander uw winkelgewoonten.
De locavoor doet zijn boodschappen op de lokale markt waar tuinbouwers en voedselambachtslieden hun producten, vaak bio, aanbieden. Ze bestellen hun fruit- en groentemand bij een AMAP (vereniging voor het behoud van de boerenlandbouw). Vlees en zuivelproducten kopen ze liever rechtstreeks bij de boer. Velen bieden ook aan om zelf uw groenten en fruit te plukken en zo te genieten van een voordelig tarief.
. Dit is natuurlijk mogelijk tijdens een roadtrip aan boord van onze campervan met 3 zitplaatsen of onze campervan met 5 zitplaatsen. Vraag tijdens uw stops naar de plaatselijke markt en de pluktuinen. Bij sommige verenigingen kan u zelfs vooraf een mand bestellen. Als u door de stad wandelt, kijk dan uit naar kleine winkeltjes die lokale producten verkopen. In de koelkast van 30 liter van de Flex 3 en de koelkast van 42 liter van de Flex 5 passen de verse producten zonder problemen.
• Verander uw consumptiegewoonten.
Lokaal eten betekent de seizoensgebondenheid van groenten en fruit respecteren. Tomaten groeien in de zomer, net als aardbeien. Het slaat nergens op dat mensen deze in de winter willen eten. Wees gerust, de natuur is nog steeds heel gul en biedt groenten en fruit voor elk van onze seizoenen!
Het betekent ook het plezier van koken herontdekken. Industriële gerechten zijn, zoals we allemaal weten, te vet, te zout en te zoet. Wat als we opnieuw zouden leren hoe we dingen zelf moeten maken? Het vanlife leent zich perfect voor deze paradigmaverschuiving.
De voordelen van locavorisme
De voordelen zijn talrijk en reëel. Dit zijn volgens ons de drie belangrijkste uit een hele lijst.
• Voedsel van betere kwaliteit.
Veel kleine lokale producenten hebben gekozen voor biologische of duurzame landbouw. Een product dat lokaal wordt verkocht en gekocht, heeft niet dezelfde bewerking ondergaan als een product dat meerdere dagen onderweg is voordat het in de schappen ligt. Dit betekent minder pesticiden, minder bewaarmiddelen …
Een ander groot voordeel is dat het fruit en de groenten verkocht worden wanneer ze echt rijp zijn, in tegenstelling tot die in de supermarkten, die de reis moeten kunnen ‘doorstaan’. Door lokaal te kopen kan u ook de hoeveelheden aanschaffen die u nodig hebt. Gedaan met zakken groenten of fruit van 1 of 2 kg, waarbij u een deel moet weggooien. Uw uitgaven onder controle houden en voedselverspilling tegengaan klinkt erg vanlife!
• Steun de lokale economie
Door de voorkeur te geven aan korte circuits, verminderen we het aantal tussenpersonen aanzienlijk. Producenten kunnen hun goederen verkopen tegen een prijs waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Het tegenovergestelde van het huidige systeem waarbij distributieketens voortdurend druk uitoefenen op de boeren zodat zij hun prijzen laten zakken, zonder dat dit echt voelbaar is in de prijs die de consument betaalt.
De locavoor draagt ook bij aan het behoud van de knowhow en de tradities die de diversiteit en charme van Frankrijk mee vormgeven.
• Maak deel uit van een duurzame ontwikkeling.
Een voedingsmiddel dat weinig reist, stoot weinig CO₂ uit te wijten aan het transport ervan. Dat betekent minder vrachtwagens op de weg en dus ook minder vervuiling, minder lawaai, minder files … Kortom, niets dan positiefs!
Een ander belangrijk punt is dat we door lokaal te eten het probleem van oververpakt voedsel, dat kenmerkend is voor de supermarkten, heel effectief kunnen bestrijden. Daardoor wordt er minder plastic geproduceerd en ontstaat er ook minder afval dat niet altijd gerecycleerd wordt. Nogmaals, de gevolgen zijn bijzonder positief.
Tot slot is kiezen voor lokaal eten niet zo moeilijk. Natuurlijk vergt het een paar aanpassingen en inspanningen. Maar elke inspanning maakt de volgende gemakkelijker. En u hoeft zichzelf geen druk op te leggen, het is geen test en er volgt geen evaluatie! Doe gewoon uw best want elk gebaar is goed voor uw gezondheid, uw portefeuille, de lokale economie en de planeet.
De makkelijkste manier is om lokaal eten te zien als een levensstijl. Net als het vanlife!