Technische keuring van uw campervan

technische controle campervan De technische keuring, de keuring voor het verkrijgen van de VASP-homologatie, de specifieke antipollutiecontrole … Campervans moeten voldoen aan een aantal verplichte controles. Afhankelijk van de aard van uw voertuig zijn de verplichtingen niet precies hetzelfde. Om hierin wat duidelijkheid te scheppen, biedt Antilope VAN u deze gids aan.

De technische keuring voor een campervan die standaard uitgerust is

Deze situatie levert het minst problemen op, omdat de functie van het voertuig wordt bepaald vanaf het moment dat het wordt gemaakt. In dit geval werden de voertuigen uitgerust door de oorspronkelijke verkoper. Op het kentekenbewijs staat dan VASP (Véhicules Automoteurs Spécialisés à PTAC) van minder dan 3,5 ton. Volgens de wet worden deze campervans beschouwd als campers. Ze moeten daarom voor de technische keuring voldoen aan dezelfde eisen als een camper.

Dit is het geval bij de Flex 5, onze campervan met 5 zitplaatsen, die VASP-gehomologeerd is.

De eerste technische keuring moet uitgevoerd worden binnen de 6 maanden na de 4e verjaardag van het voertuig. De datum die in aanmerking wordt genomen is de datum van de eerste inverkeerstelling, die op het kentekenbewijs staat. Een tegenkeuring kan nodig zijn als bepaalde defecten gerepareerd moeten worden. De volgende keuringen vinden om de 2 jaar plaats, precies zoals voor elke andere auto.

De erkende keuringscentra zijn dezelfde als die voor personenauto’s. De technische keuring is dus identiek aan die voor een personenauto en omvat 133 controlepunten. De keuring is echter iets duurder, zo’n 20% ongeveer.

De technische keuring voor een campervan die u zelf heeft ingericht

Dit zijn voertuigen die hun uitrusting kregen na hun eerste inverkeerstelling. Meestal zijn dit bedrijfsvoertuigen die u zelf uitrust of die u laat uitrusten door een gespecialiseerde firma. Hierbij moet u een onderscheid maken tussen een aantal situaties.

De campervan is VASP-gehomologeerd

Uw bedrijfsvoertuig is omgebouwd tot een kampeerwagen en de uitgevoerde inrichtingen zijn permanent. U hebt voldaan aan alle fasen van de VASP-homologatie, van het ‘Certificaat van overeenstemming voor een bewoonbaar vrijetijdsvoertuig’ afgegeven door een van de twee instanties op de markt (Veritas en Qualigaz) tot de definitieve homologatie door DREAL (Directions Régionales, de l’Environnement, de l’Aménagement et du Logement). In dit geval ondergaat uw voertuig dezelfde technische keuring als een camper. U kunt hierbij het geval hierboven naslaan, namelijk dat van een voertuig dat standaard VASP-gehomologeerd is. Wilt u meer weten over de VASP-homologatie van een campervan? Antilope VAN heeft speciaal voor u deze gids samengesteld: VASP-homologatie.

De campervan heeft geen VASP-homologatie nodig

Dit zijn zogenaamde modulaire campervans. De aangebrachte uitrustingen moeten snel gedemonteerd kunnen worden en het voertuig mag geen gascircuit bevatten. De structuur van het voertuig mag ook niet gewijzigd zijn. In dit geval behoudt uw campervan zijn oorspronkelijke classificatie van bedrijfsvoertuig. Dit wordt op het kentekenbewijs aangegeven met de vermelding CTTE (kentekenbewijs bedrijfsvoertuig).

De Flex 3, onze campervan met 3 zitplaatsen, voldoet aan deze kwalificatie.

Voor deze campervans vereist de technische keuring een extra fase. Het voertuig moet eerst de klassieke technische keuring doorstaan, die identiek is aan die voor een auto en die 6 maanden voor de 4e verjaardag van de eerste inverkeerstelling moet worden uitgevoerd. Vervolgens moet het voertuig om de 2 jaar een nieuwe technische keuring ondergaan. Voor elk van deze keuringen kan een tegenkeuring nodig zijn. Maar er is nog een andere vereiste, namelijk het meten van de CO2-uitstoot van het bedrijfsvoertuig. Deze antipollutiecontrole moet worden uitgevoerd binnen de 2 maanden na de 1e verjaardag van de technische keuring. Ter verduidelijking: zodra de eerste technische keuring is uitgevoerd, moet de campervan na 4 jaar elk jaar een keuring ondergaan: het ene jaar de antipollutiecontrole, het volgende jaar de klassieke technische keuring.

Het voertuig zou VASP-gehomologeerd moeten zijn, maar is dat niet

Dit is eerlijk gezegd geen ideale situatie en stelt u bloot aan verschillende problemen. U heeft uw bedrijfsvoertuig ingericht met een bed, tafel, zetels, keuken (gas en elektriciteit) en kasten om er een echte camper van te maken, maar u heeft geen VASP-homologatie verkregen of u heeft niet de stappen ondernomen om deze te verkrijgen. Het is belangrijk om te onthouden dat de VASP-homologatie, die in dit geval verplicht is, in de eerste plaats bedoeld is om ervoor te zorgen dat de campervan geen gevaar vormt voor u en uw passagiers wanneer u de weg opgaat. Als u geen VASP-homologatie heeft voor uw voertuig, neemt u gewoon heel grote risico’s met betrekking tot de wet, uw verzekering, maar vooral uw veiligheid.

Hoe zit het in dit geval met de technische keuring? Het is duidelijk dat het voertuig niet door de keuring raakt als het met al zijn uitrustingen wordt aangeboden. Om voor de keuring te slagen, moet u dus alles demonteren en uw bedrijfsvoertuig in zijn oorspronkelijke staat brengen. Aarzel niet om contact op te nemen met een erkend keuringscentrum, want de demontagevereisten kunnen verschillen. Maar zelfs als u de uitrusting demonteert, kan de inspecteur weigeren om het voertuig in zijn huidige staat te beoordelen, vooral als de structuur, zoals aangegeven op de ‘barré rouge’, gewijzigd is (deur- of raamopeningen, lastenverdeling). Voor deze wijzigingen is immers toestemming van de fabrikant nodig.

Wanneer het keuringscentrum uw voertuig aanvaardt, wordt hij onderworpen aan de technische keuring voor een conventioneel bedrijfsvoertuig zoals hierboven uitgelegd.

De technische keuring voor voertuigen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton

Dit laatste geval komt slechts uitzonderlijk voor en betreft zeer weinig campervans. Als het voertuig een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton heeft, wordt het immers beschouwd als een vrachtwagen. De technische keuring wordt dan uitgevoerd in een specifiek erkend centrum dat vrachtwagens controleert. Het aantal punten dat gecontroleerd wordt is veel hoger en de keuring moet elk jaar herhaald worden.

Eens het voertuig geslaagd is voor de technische keuring, wordt de blauwe sticker op de voorruit geplakt. U kan dan minstens een jaar zonder zorgen en met een gerust hart over de Franse wegen rijden!

Wenst u meer informatie over onze campervans? Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team!