
Welke voertuigen hebben een VASP-homologatie nodig?
Het acroniem VASP staat voor Véhicules Automoteurs Spécialisés à PTAC (Frans voor maximaal toegelaten massa) van minder dan 3,5 ton. Deze algemene naam dekt in feite een breed scala aan voertuigen zoals vuilniswagens, ambulances, foodtrucks, takelwagens, tractoren, begrafenisvoertuigen en, natuurlijk, caravans, campers en campervans. Ze zijn onderverdeeld in categorieën op basis van hun gebruik, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze ontworpen zijn om goederen of mensen te vervoeren.
Dit betekent concreet dat als de uitrusting van uw campervan heel eenvoudig is, deze snel gedemonteerd kan worden, u de structuur van het voertuig niet gewijzigd hebt en er geen gascircuit is, uw voertuig zijn bestemming van bedrijfsvoertuig op het kentekenbewijs zou moeten kunnen behouden en deze homologatie dus niet nodig heeft. Dit is het geval met de Flex 3, onze campervan met 3 zitplaatsen, die dankzij de demonteerbare uitrusting als ‘bedrijfsvoertuig’ op het kentekenbewijs vermeld kan worden.
Wanneer uw campervan niet aan al deze voorwaarden voldoet, betekent dit dat hij een VASP-homologatie moet verkrijgen.
Is een VASP-homologatie verplicht?
Het verkrijgen van een VASP-homologatie en de vermelding daarvan op het kentekenbewijs is verplicht. De homologatie is bovendien noodzakelijk om uw voertuig door de technische keuring te krijgen.
Maar bovenal moet u aan de veiligheid denken. Als u de structuur van het voertuig heeft aangepast, moet u ervoor zorgen dat de nieuwe lastenverdeling het evenwicht en de wegligging van het voertuig niet in gevaar brengt. Als u een gascircuit heeft aangelegd, moet u ervoor zorgen dat uw installatie in orde is om elk risico op lekken te vermijden. De homologatie betekent simpelweg dat u gerust kan zijn dat de uitgevoerde werken geen enkel gevaar opleveren voor u of uw passagiers.
Het is ook belangrijk dat deze homologatie wordt gevalideerd, zodat uw verzekering rekening houdt met de transformatie van het voertuig en de waarde van de goederen en uitrustingen aan boord. Zo niet kan uw maatschappij bij problemen weigeren om u te vergoeden. Bovendien, en dat is goed nieuws, is de verzekering van een VASP-gehomologeerd voertuig vaak goedkoper dan die van een bedrijfsvoertuig die u zelf heeft ingericht.
Om meer te weten te komen over de nodige verzekeringen voor uw campervan, biedt Antilope Van u deze gids aan: het verzekeren van uw campervan.
Tot slot nog een laatste belangrijk punt: als u de campervan ooit wil doorverkopen, is de VASP-homologatie een meerwaarde en een geruststelling voor de toekomstige koper.
Wat houdt de VASP-homologatie nu concreet in?
Het doel van deze procedure is om ervoor te zorgen dat uw campervan aan alle veiligheidsnormen voldoet. Een keuringsinstantie zal uw bedrijfsvoertuig daarom van alle kanten onderzoeken om er zeker van te zijn dat hij voldoet. Twee instanties maken het grootste aandeel uit van de homologatiemarkt: Veritas en Qualigaz. Maak uw keuze op basis van hun nabijheid, de geadverteerde kosten, de prijs van de tegenkeuring …
Hieronder staan de belangrijkste punten die gecontroleerd worden tijdens de inspectie van uw voertuig en die elk aan een specifieke norm moeten voldoen:
- De brandblussers
- De ventilatie en verluchting
- De gas- of LPG-installatie en het gas- of LPG-circuit
- De lastenverdeling
- De zogenaamde gezondheids- en veiligheidselementen zoals het opstapje, de planken en kasten, de nooddeuren en -uitgangen, de bedden …
- Het watercircuit (schoon water en afvalwater)
- De elektriciteit, inclusief de stopcontacten, de kookplaat …
- De aanwezigheid van een extra verwarmingssysteem
Er zijn dus veel punten die gecontroleerd moeten worden (een veertigtal in totaal). Het is dus belangrijk om daar rekening mee te houden als u uw bedrijfsvoertuig zelf wil uitrusten. Zo kan u voorkomen dat u grote werkzaamheden moet uitvoeren op het moment dat u een homologatie aanvraagt.
Merk op dat als u een campervan koopt die reeds is uitgerust, de homologatie meestal al is uitgevoerd door het bedrijf zodat u zich daar geen zorgen meer over hoeft te maken.
Dit is het geval voor ons topmodel, de Flex 5, een campervan met 5 zitplaatsen.
Welke stappen moet ik ondernemen om een VASP-homologatie te verkrijgen?
Na de inspectie door de keuringsinstantie, en na een vaak noodzakelijke tegenkeuring, ontvang u een ‘Certificaat van overeenstemming voor een bewoonbaar vrijetijdsvoertuig’, wat al een hele stap vooruit is.
U kunt nu uw officiële aanvraag voor de VASP-homologatie indienen. Dit gebeurt via twee instanties: de DREAL (Direction Régionale de l’Environnement, de l’Aménagement et du Logement) of de DRIEE (Direction Régionale et Interdépartementale de l’Environnement et de l’Énergie) als u in Île-de-France woont. Hierbij moet u het zogenaamde RTI 03.5.1 dossier samenstellen (RTI staat voor afzonderlijk goedgekeurd), waarin wordt gecertificeerd dat u voldoet aan de voorschriften en normen met betrekking tot veiligheid en milieubescherming.
Dit dossier bevat tal van documenten, die niet allemaal gemakkelijk te verkrijgen zijn:
- De RTI-aanvraag zelf
- De kopie van het kentekenbewijs
- Het certificaat van overeenstemming dat is afgegeven door Veritas of Qualigaz
- De ‘barré rouge’ oftewel een beschrijving van het voertuig met al zijn kenmerken wanneer het de fabriek verlaat. Dit document moet aangevraagd worden bij de fabrikant. Houd er rekening mee dat het lang kan duren om dit document te verkrijgen en dat er kosten aan verbonden zijn.
- De maatschets met alle uitgevoerde voorzieningen
- De berekening van de lastenverdeling
- Het transformatiecertificaat van het voertuig, met daarop de uitgevoerde wijzigingen
- De toestemming van de fabrikant, alleen als u een van de items uit de ‘barré rouge’ aanraakt
- Het wegingsbewijs
- Het conformiteitsbewijs als u de stoelen hebt gewijzigd
- Het keuringsattest van het voertuig
Bij twijfels over een van de stukken in het dossier raden we u ten stelligste aan om contact op te nemen met DREAL of DRIEE
.
Als dit dossier volledig en gevalideerd is, kunt u de transformatieplaat op uw voertuig aanbrengen (verplicht) en een wijziging van het kentekenbewijs aanvragen.
Gefeliciteerd, uw voertuig kreeg zo net een VASP-homologatie!
Wilt u meer weten over onze VASP-gehomologeerde campervan met 5 zitplaatsen? Contacteer ons!